Waarom je haar borstelen?

Waarom je haar borstelen?

Vroeger dacht men dat honderd stroken met de borstel zijdezacht en prachtig haar betekende. Tegenwoordig vinden we dat wat veel, maar je haar (regelmatig, met mate) borstelen blijkt wel degelijk gezond.

Te ijverig borstelen kan tot haaruitval leiden en is dus niet aan te raden. Iedereen verliest dagelijks enkele haren maar waarom is het zo belangrijk om je haar te borstelen? Zachtjes borstelen geeft je haar glans doordat het de schubben (de buitenste laag van je haarschacht) plat legt, waardoor je haren licht reflecteren. Je kunt fijn haar ook meer volume geven door het met een borstel te stylen.

Ook reinig je je haar en hoofdhuid. tijdens het borstelen. Je verwijdert dan oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.

Door je haar te borstelen, stimuleer je de haarvaten waardoor de bloedcirculatie verbetert, wat hoognodige zuurstof en voedingsstoffen richting de haarvaatjes brengt. Ze zeggen wel eens dat dit haargroei stimuleert en zelfs de wortels versterkt, waardoor je minder haar verliest.

Hoe borstel je je haar op de beste manier?

Steil of golvend haar?

-Borstel je haar dan nooit terwijl het nog nat is. Nat haar is verzwakt, elastisch en breekt snel.

-Probeer nat haar dus zo min mogelijk te stylen en behandelen;

-Als je echt moet, gebruik dan een grove kam terwijl de conditioner er nog in zit. Begin onderaan en werk in stapjes omhoog, richting de wortels;

-Wrijf je haar niet droog met een handdoek – dit zorgt voor klitten. In plaats daarvan wring je je haar beter gewoon uit met je handen. Laat het opdrogen, of wikkel het in een handdoek. Wacht tot het bijna droog is voor je gaat stylen.

Krullen?

-Heb je krullen of veel textuur in je haar, dan is het juist wel een goed idee om je haar te borstelen als het nog nat of vochtig is. Krullen worden niet verzwakt door vocht en kunnen dus beter ontward en gestyled worden terwijl ze nat zijn. Gebruik een borstel, kam of je vingers.

-Gebruik een afrokam als je je krullen niet kwijt wilt.

-Als je je haar snel moet ontwarren als het droog is, maak je handen dan eerst nat en werk door je haar met je vingers.

-Gebruik conditioner of speciale anti-kroes producten.

 

Van onderen naar boven borstelen

-Lang haar kan je best in gedeeltes borstelen.

-Als je vanaf de wortels begint, kan het pijnlijk trekken waardoor je haar kan afbreken. Kies voor een zachtere aanpak, zeker als je knopen hebt, en begin met korte stroken vanaf de onderkant te borstelen.

-Ontwar het in gedeeltes en werk van de puntjes tot de aanzet, totdat je borstel de hele lengte van je haar zonder problemen door kan.

 

Wees voorzichtig

-Trek niet aan je haar tijdens het borstelen of stylen.

-De meeste haartypes hoeven maar twee of drie keer per dag geborsteld te worden, een paar stroken is al genoeg.

-Over het algemeen is het goed om je haar niet te veel te behandelen: was, borstel, style en gebruik producten met mate.

-Teveel warmte zorgt voor kapot haar, dus föhn je haar niet te vaak en gebruik in plaats daarvan een stijltang op de laagste stand.

-Gebruik een voedende conditioner of een ontwarrende spray om knopen en klitten te vermijden.

 

Gebruik de juiste borstel

-Kies de juiste borstel bij de dikte en lengte van je haar, de gevoeligheid van je hoofdhuid en hoe je het graag draagt.

-Een paddle brush of platte borstel is een brede, platte borstel die de meeste haartypen ontwart en verzacht.

-Ronde borstels worden gebruikt om te stylen en te krullen.

-Als je kort of erg fijn haar hebt, kun je het beste een dunnere borstel met zachte haren gebruiken.

-Een borstel met natuurhaar is veelzijdig, zacht en geeft een glanzende, gladde afwerking. Experts zweren bij varkenshaar. Borstels met nylon haren werken goed om je haar te ontwarren, maar kunnen trekken en worden dus alleen aangeraden voor mensen met dik haar. Soms is een mix van natuurlijke en nylon haren het beste.

-Een rubberen kussen op de borstel zorgt ervoor dat de borstelharen zich aanpassen aan de vorm van je hoofd.

 

Hygiëne

Om hygiënische redenen is het belangrijk om je borstels goed schoon te houden. Verwijder regelmatig oude haren uit je borstel en was hem zeker eens per maand om oliën, producten, stof en ander vuil te verwijderen zodat het niet weer in je haar en op je hoofd terecht komt. Gebruik warm water en een beetje shampoo; of laat je borstel weken in een teiltje warm water met zuiveringszout waarna je hem goed afspoelt. Met een oude tandenborstel kun je makkelijk schoonmaken tussen de haren van je borstel. Vervang je borstel als de haren eruit beginnen te vallen.

 

(bron: Lekker in het leven)

TAGS:

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://knapsels.nl/wp-content/uploads/2018/01/knapsels-banner-homepage.jpg); }