6 kleuren en hun betekenis

6 kleuren en hun betekenis

Kleuren, ze zijn erg belangrijk in ons leven. Maar ze beïnvloeden ook onze stemmingen en geven ons informatie. Hieronder ga ik dieper in op een paar kleuren en waar deze voor staan.

 

Rood

Wij zijn als  mensen erg gevoelig voor de kleur rood. Dat komt omdat rood sterk verbonden staat met opvallende zaken. Ook is rood over de hele wereld een kleur om signalen af te geven. Stoplichten, verkeersborden en remlichten zijn allemaal rood.

Maar rood is niet alleen een signaalkleur. Het is ook een warme kleur, daarom is rood ook de kleur van de liefde en hartstocht. Rood windt op en wekt onrust. Deze kleur veroorzaakt een stoot adrenaline in het bloed, waardoor de hartslag en de bloeddruk verhoogt wordt.

Is rood je lievelingskleur? Dan heb je, volgens de psychologen, de behoefte om krachtig te lijken. Je wilt graag indruk maken. Presteren en inzet vind je erg belangrijk. Maar je houdt ook van afwisseling en avontuur. Verder ben je strijdlustig, impulsief, jaloers, moedig en geestdriftig. Iemand die met jou omgaat zal zich niet snel vergeten.

Tip: Draag geen rood tijdens het solliciteren.

 

Geel

Geel bevat het meeste licht van alle kleuren. Ook is het een opvallende kleur, en om die reden wordt deze vaak ingezet bij reclames. Het schijnt ook dat gele auto’s minder vaak bij verkeersongelukken betrokken zijn, dit omdat ze meer opvallen. Geel is ook de kleur van Pasen, dit komt omdat geel geassocieerd wordt met zon, licht en lente.

Over de hele wereld was geel altijd al een populaire kleur. De betekenissen van geel zijn dan ook wijsheid, hoge intelligentie, creativiteit, fantasie en groot denkvermogen. Het zet de hersenen aan het denken en is een goed middel tegen neerslachtigheid.

Is geel je lievelingskleur? Volgens de psychologen streef je dan naar veelzijdigheid en ben je geestelijk zeer levendig. Je probeert constant je kennis uit te breiden en je reist graag.

 

Groen

De kleur groen staat voor veiligheid. Het wordt veel gebruikt om signalen af te geven die veiligheid weergeven. Bijvoorbeeld het groende stoplicht of het bordje van de nooduitgang.

De kleur groen werkt kalmerend en geeft rust, ook kan het helend werken. Wanneer je je ogen ontspanning wilt geven dan kan je naar de kleur groen staren. Het versterkt je gezichtsvermogen. Werken in een groene ruimte is dan ook erg goed, want het heeft een helizame en activerende werking op lichaam en geest.

Toch heeft groen twee kanten. Aan de ene kant is het een vredige kleur, maar groen wordt ook vaak in verband gebracht met minder leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan vergif of rare wezens die afgebeeld worden in het groen.

 

Is groen jou lievelingskleur? Dan hou je van de natuur en het leven volgens de psychologen. Ook houd je van rust, orde, warmte, gezelligheid en vrijheid. Je bent meestal opgewekt, vasthoudend, spraakzaam, taai en betrouwbaar.

 

Blauw

Blauw is een kleur die kalmeren en verzachtend werkt. Het is een koele, rustige en neutrale kleur. Het is de kleur van sprookjes en opent de geest voor intuitie. Ook is blauw de kleur voor de hemel.

Vroeger werden deuren en luiken van huizen vaak blauw geverfd, omdat men dacht dat blauw de kracht had om kwade machten te erjagen. In zuid-europa zie je nog steeds veel blauw aan huizen. Dit is niet meer om de kwade machten buiten te houden, maar voor de vliegen. Deze hebben namelijk een hekel aan blauw.

Is blauw jou lievelingskleur? Dan blijf je meestal kalm en nuchter. Je hebt een vreedzaam karakter en een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. Verder ben je trouw, eerlijk, verstandig en werk je hard.

 

Zwart & wit

Wit is een optelsom van alle kleuren samen. Wij zien wit wanneer al het licht volledig wordt teruggekaatst. Maar wanneer er weinig licht wordt teruggekaatst zien wij de kleur zwart.

De kleur wit straalt geen warmte uit en neemt ook geen warmte op. Mensen met een blanke huid houden lichaamswarmte dan ook beter vast dan iemand met een donkere huid.

 

Is wit je lievelingskleur? Dan ben jij perfectionistisch ingesteld. Ook ben je koel, zakelijk, betrouwbaar, onverstoorbaar en oprecht.

 

Meer weten over kleuren?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Ik vertel erover tijdens de First Impressions Masterclass. Samen met vier andere professionals op het gebied van social media, ondernemen, fotografie, video en styling zorg ik ervoor dat jij een onuitwisbare eerste indruk kunt maken. Plaatsen zijn beperkt, wees er snel bij want op=op. Kijk snel op onze website, Masterclass first impressions.

 

Masterclass_FirstImpressions

TAGS:

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://knapsels.nl/wp-content/uploads/2018/01/knapsels-banner-homepage.jpg); }